Preventív mozgás

A kurzus megpróbál segítséget nyújtani abban, hogy jobban megismerjük azokat az anatómiai struktúrákat, melyek sérüléseivel vélhetően előbb-utóbb mindenki kénytelen lesz számolni pályája során. Emellett konkrét gyakorlati útmutatót is kapnak a résztvevők annak érdekében, hogy ne álljanak eszköztelenül a sérülés pillanatában, illetve, hogy ne érezzék elveszettnek magukat a rendelkezésre álló módszerek útvesztőjében.
A képzés célja, az időben történő felismerés megkönnyítése, a megfelelő elsődleges ellátás megismerése és gyakorlása, a rehabilitációs lehetőségek bemutatása, ezen túlmenően pedig a mozdulatokban való tudatos jelenlét erősítése célzott gyakorlatokkal.
Foglalkozunk azzal, hogy melyek a tipikusan tánc kapcsán szenvedhető sérülések a csontok illetve a lágyrészek (izom, ín, szalagok, egyéb kötőszövetei elemek) szintjén. Mikor forduljunk orvoshoz, ott mire számítsunk, milyen vizsgálatot fogadjunk el elégségesnek és meggyőzőnek. Érdemes-e s ha igen hogyan gyógyítsuk önmagunkat. Mi az ami „nyomtalanul” elmúlik és mi az amire érdemes odafigyelni, ha már valaha sérült az adott testtáj, illetve mit tehetünk azért, hogy ne illetve a lehető legkevesebb legyen a későbbi szövődmény. A hosszabb-rövidebb beszélgetést, „elméleti blokkot” egyre több gyakorlat fogja felváltani, hogy élettel töltsük meg az egyébként üres ismereteket.
Az órák során a gerinc, a medence és az alsó végtag, illetve a vállöv és a felső végtag lesznek témáink elméletben és mozgásban egyaránt.
Az egyes alkalmak 90 percesek, inkább gyakorlati jellegűek, ezért jegyzetfüzet mellett javasolt kényelmes öltözetben érkezni.
Habár a tananyag eredetileg táncosoknak készült, előképzettség nem feltétlenül szükséges, és „idősebbek is elkezdhetik” elven működik, hiszen mindenki aki mozgó emberként éli meg és kutatja önmagát, képes hasznosítani a tudatos jelenlétet saját testében és mozdulataiban.

Oktató: Török Enikő
Időpont: péntek 18:30-20:00